Horányi Attila Gerhes Gábor Anna-Alix Koffi Nestan Nijaradze Donald Weber

A zsűri bemutatása

Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öttagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik.

Horányi Attila
fotó: Péter Ildikó
Horányi Attila
a zsűri elnöke, művészettörténész, esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense
Horányi Attila, egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design és művészetelmélet BA szakának vezetője, az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozatának elnöke. Tanulmányait Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte: egyetemi diplomáját művészettörténet szakon, PhD fokozatát pedig esztétika szakon védte meg. Fulbright ösztöndíjasként a Northwestern Egyetem (Evanston, IL) Kulturális antropológia tanszékén kutatott. A Civic Education Project ösztöndíjasa, utóbb tanácsadója volt, három éven át pedig a Kállai Ernő műkritikusi ösztöndíjban részesült. Megkapta a művészettörténészeknek és műkritikusoknak ítélt Németh Lajos díjat, egy könyvkritikája pedig az MTA Művészettörténeti Bizottsága által adományozott Opus Mirabile díjat érdemelte ki. Az elmúlt másfél évtizedben számos testület és zsűri tagja volt; ezek közül is kiemelkedik a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiuma, amelynek tagja, majd két éven át vezetője is volt. Horányi Attila rendszeresen szervez konferenciákat a művészettörténet, a fotográfia-elmélet és a vizuális kultúra tárgyában. Kutatási területe a modern művészet és művészetelmélet, a designelmélet és a művészettörténet elmélete és története. A művészet autonómiájával foglalkozó monográfián és publikált, illetve publikálatlan tanulmányainak kötetbe gyűjtésén dolgozik.
Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató. 2006–2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, 2010-től a Budapest Metropolitan Egyetem Fotó-szakán óraadó tanár. A Fiatal Képzőművészek Egyesületének egykori alelnöke. A Magyar Fotóművészek Szövetségének, és a MAOE intermédia szakosztályának tagja. Alkotói tevékenységét számos elismeréssel, Soros-, Eötvös-, Derkovits-ösztöndíjjal, Munkácsy-és további számos díjjal ismerték el. 2004–2005 -között a francia államtól alkotói ösztöndíjat kap a párizsi Recollettes-ba, 2006-baen a Kulturkontakt  bécsi ösztöndíjasa. 2014-ben megkapja az AICA (Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége) fődíját a Trafó Galériában rendezett Neue Ordnung c. kiállításáért. 2014-ben bekerül a Kreatív magazin a 30 legjobb magyar fotós c. válogatásába. 1985 óta rendszeres kiállító: a Ludwig Múzeumban – egyéni, a Műcsarnokban, Nemzeti Galériában, Szépművészeti Múzeumban, a Robert CAPA Fotográfiai Központban, valamint számos vidéki nagyvárosban volt egyéni vagy csoportos kiállítása. Külföldön Párizsban (Grand Palais, Louvre-Caroussel), Montpellierben (FRAC), Brüsszelben (BOZART), Helsinkiben, Pozsonyban, Varsóban (Palace Ujazdowsky), Bukarestben, Bécsben, Lisszabonban, Londonban (Anthony Reynolds Gallery), Triesztben, Velencében (Villa Manin), Berlinben (Akademie der Künste), Baselban (Art Basel) Taiwanon és az Egyesült Államokban. Munkáiból többek között a budapesti Soros Alapítvány, a Ludwig Múzeum, a Fővárosi Képtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a miskolci Hermann Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria, a Modern Művészetért Közalapítvány (ICA), a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Szt. István Király Múzeum és a MODEM gyűjtemény számára vásároltak. Alkotásait itthon nagyobb számban az Irokéz gyűjteményben és a Somlói-Spengler gyűjteményben, külföldön a svájci H. Ringier gyűjteményben és a Kunsthaus Glarusban, a Stiftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main gyűjteményében, és további egyéb magyar és külföldi magángyűjteményben őrzik. A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli. Budapesten és Balatonalmádiban él és dolgozik.
Gerhes Gábor
fotó: Dévai Ákos
Gerhes Gábor
képzőművész, egyetemi oktató
Anna-Alix Koffi
fotó: Sergei Pavlov
Anna-Alix Koffi
képszerkesztő, kiadó
Abidjanban született és Párizsban nevelkedett. Kreatív művészeti vezetőként és képszerkesztőként alapítója és magánkiadója volt az OFF the wall cultures photo könyvmagazinnak 2013-ban: ez 10 összegyűjthető könyvet foglalt magába, amelyek kizárólag fényképeket tartalmaztak. A sorozat célja az volt, hogy nagyon fiatal tehetségek munkáit mutassa be, s egy új történet kereteibe helyezze azokat azáltal, hogy a fiatalok fotóit ismert fotográfusok jobban vagy kevésbé archív felvételeivel vegyíti. A magazin minden példányának megjelenése valamilyen kiállításhoz kapcsolódott (az Arles-i fotófesztiválon, a Le Bon Marché bevásárlóközpontban, a Fotofever művészeti kiállításon, magáncégeknél és ügyvédi irodáknál és hasonló rendezvényeken) – így igyekezett folytatni a megjelenített művészek népszerűsítését. Ezenkívül 2016-ban közreműködött kiállításokhoz és fesztiválokhoz kapcsolódó magazinok létrehozásában (Arles, Visa, Paris Photo). Azóta a fotográfiához kapcsolódó párhuzamos projekteken dolgozik Franciaország és az afrikai kontinens között. Jelenleg a something we Africans got (ez van nekünk, afrikaiaknak) című új magazinján munkálkodik, amely az Afrikával való művészi és kulturális összefonódások feltérképezésével foglalkozik.
Nestan Nijaradze a 2010-ben, a Les Rencontres d'Arles partnerségével alapított Tbiliszi Fotófesztivál egyik alapítója és művészeti igazgatója. Szintén a Tbilisi Photography House (Tbiliszi Fotográfia Háza) egyik alapítója és igazgatója, amely a grúz fotográfia népszerűsítésére létrejött intézmény. 2007 és 2009 között a Photo Magazine – az első Grúziában kiadott fotós magazin – szerkesztője volt. Szabadúszó kurátorként is dolgozik, és rendszeresen rendez kiállításokat Grúziában és külföldön egyaránt. Az elmúlt 10 évben Nestan Nijaradze számos cikket publikált a fotózásról a grúz sajtóban.
Nestan Nijaradze
fotó: Levan Kherkheulidze
Nestan Nijaradze
A Tbiliszi Fotófesztivál művészeti igazgatója
Donald Weber
fotó: Massimo Mastrorillo
Donald Weber
Fotográfus
Donald Weber négy fotográfiai könyv szerzője. A szovjet korszakot követő időszak ukrán és orosz hatóságaira reflektáló Interrogations (Kihallgatások) című munkája sok elismerést hozott számára: beválogatták többek között Martin Parr és Gerry Badger nagy hatású The Photobook: A History, Volume III. (A fotókönyv: Történelmi áttekintés, III. kötet) című művébe. Számos díjat és ösztöndíjat kapott, többet között a Guggenheim ösztöndíjjal, a Lange-Taylor díjjal, valamint a kanadai kormány által adományozott Duke and Duchess of York Prize in Photography díjjal jutalmazták munkáját, két World Press Photo elismerés mellett. A Scotiabank Photography Prize döntősei között is szerepelt a neve. Sokszínű fotós projektjeit installációk, kiállítások és válogatások formájában mutatták be a világ számos részén különböző fesztiválokon és galériákban.
Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig fotórovat-vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette 2014-ig. Ezt követően a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai igazgatója volt 2015 végéig. Mindeközben az ELTE-n, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanított képszerkesztést, fotográfiát. A 2014-ben alapított Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára.
Virágvölgyi István
a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára